“today we withhold porn, tomorrow it's clean bandages.”

Diétás énblog - Idiet

Egy autista naplójából

2008. október 22. - Bbundi

Ma kitöltöttem egy tesztet. Egy jó tesztet. Nem ilyen kozmo-szinglis hülyeséget, hanem igazi tudósok által összeszerkesztett igazmondó tesztet.
 
Tulajdonképpen saját magamat rúgtam arcon, és most egy kicsit sírhatnékom van. Persze nem fogok sírni, de csak azért, mert genetikailag képtelen vagyok ilyesmin meghatódni. Ez jött ki mint eredmény.
 
A teszt itt van. (előfordulhat, hogy rossz karakterkészletben jelenik meg az oldal. Ekkor kattints a „szerkesztés” fülre, majd mutass a kurzorral a „kódolásra”, és az előgördült lehetőségek közül válaszd a közép-európait!)
 
Akit a cikk vagy a tudományos eredmény jobban érdekel, az olvasgathat nyugodtan a megadott linkről továbblinkelve, de azért tömören én is leírom.
 
A brit Cambridge University autizmussal foglalkozó kutatóközpontjának vezetője összeállított egy tesztet (bizonyos Simon Baron-Cohen). A teszt azt méri fel, mennyire férfias, nőies, illetve kiegyensúlyozott az agyunk. A nőies agy az empatikus képességek meleg otthona, míg a férfias agy nem az, de legalább jól lehet vele rendszerezni. A kiegyensúlyozott az egy kicsit mindkettő.
 
Önmagában egyikkel sincs baj, viszont az extrémitások érdekesek lehetnek. Az extrém beleérző agyról még nem sokat tudunk (talán nem is találtak olyat), viszont az extrém rendszerező (extrém férfias) agy autizmusra utal, de legalább Asperger-szindrómára.
 
  1. A szociális interakciók minőségbeli csökkenése, mely a következő legalább két területen manifesztálódik:
    1. viselkedési minta nem verbális, kifejezett zavarai, mint pl. a szemkontaktus kerülése, valamint a társas interakciókat szabályozó gesztusok zavarai;
    2. egyfajta képtelenség a fejlődésben hasonló korúakhoz való viszony fejlesztésében;
    3. hiányzó spontán vágyak pl. másokkal való játék-, szórakozás- vagy aktivitásmegosztásra;
    4. hiányzó szociális vagy érzelmi kapcsolatfelvételi szándékok;
Röviden: az aspergeresek nehezen alakítanak ki jól működő szociális kapcsolatokat. Ez az autizmus egy enyhébb változata.
 
Volt egy „legjobb” barátom (Vele már nem tartom a kapcsolatot. 15-16 évesen azt mondtam neki, hogy kopjon le.), és amikor őszintén elmondtunk magunkról valamit, akkor azt egyszer ő véletlenül úgy nevezte, hogy „önismerő bevallomás”.
 
És ha már énblog, akkor most én is megteszem a magamét, előadom itten az önismerő bevallomásomat. Ezt olyan formában, hogy közlöm a tesztek pontos eredményét (a pontos válaszok persze titokban maradnak). Lássuk!
 
Az első teszt az érzelmi intelligenciát hivatott felmérni.
Idézem az eredményt.
A pontszámod: 24(!!!)
A nők átlagosan 47, a férfiak 42 pontot érnek el. A legtöbb Asperger szindrómás, vagy súlyosan autista 20 pont körül teljesít. A pontszáma alapján Ön az átlagosnál szerényebb képességekkel rendelkezik mások érzéseinek megértése, és az azokra való helyes reakciók terén.
 
Nem szeretném ezt agyonkommentálni. 20%-ra vagyok az autizmustól. Nem nagy ügy, csak egy kicsit csavar mag facsar itt belül valami. Majd elmúlik. Biztosan elmúlik.
 
A második teszt a rendszerező intelligenciát hivatott mérlegre tenni.
Íme az eredmény:
 

Ön 36 pontot ért el.



A nők átlagosan 24, a férfiak 30 pontot érnek el. Az Ön rendszereket elemző, feltáró, megértő képessége átlagos.

Ha kiszámolta EQ és SQ értékét is, lássuk, milyen típusú agya van Önnek!

 
Átlagos, mi!? Faszom!
 
Már előre féltem, mi lesz az összesítésben.
És igen! Extrém S típus vagyok.
Ez ennyit jelent:
S típusú, férfi agy
A rendszerezés képessége erősebb az empatikus képességeknél - az ilyen agyat nevezzük férfi agynak.
Extrém értékek
A bal felső sarokba az extrém mértékben női aggyal rendelkezők tartoznak, Baron-Cohen szerint az ő agyműködésük pontosabb megismeréséhez további kísérletekre van szükség a jövőben.
A jobb alsó sarokba az extrém férfias aggyal rendelkezők kerültek, közülük a 20 pont körüli EQ-val rendelkezők nagy valószínűséggel autisták.
 
Szóval éppen hogy beleesek (de beleesek!) a sötétvörös sávba (Eredményem függőleges: 24; vízszintes: 36.). Enyhe autizmus. Tehát Asperger-szindróma. Fasza.
 
Azért az egy kicsit még megnyugtat, hogy az aspergeresek nagy arányban képesek normális életet élni. Sokan nem is tudják, hogy valamiben mások, és soha nem is diagnosztizálják náluk az Asperger-szindrómát.
 
Én is képes vagyok normális életet élni, meg szeretni is. Tényleg.
Persze gyerekkoromban megöltem egy kiscicát, de …
 
Egyébként a legfelső kép egy érgekes oldalra mutat. Éhező modellek beszélnek többek között az Aspergerről. Ha már diétás énblog.
 
(Töltsétek már ki ti is a tesztet, és értesítsetek az eredményről! Akár komment formájában.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idiet.blog.hu/api/trackback/id/tr83726326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

casa.nova 2008.10.25. 03:11:49

kissé megrémültem. mindig meglepsz, de hirtelen bevágott, hogy sacha baron cohen az ali g bááááááázeeeeeg XD

jóvanjóvan... értem én.
csöcs.

Omnibusz 2008.11.05. 21:31:38

24,56; Most megijedtem.
Nem lehet, hogy egyszerűen sok a hülye, és ezért nem próbál meg a józan ember túl sok emberi kapcsolatot építeni? :DD

asz 2008.11.05. 21:32:08

casa.novanak: wikipedia says "Simon Baron-Cohen is a professor of developmental psychopathology in the departments of psychiatry and experimental psychology, a Fellow of Trinity College, Cambridge, and director of the Autism Research Centre at the University of Cambridge, in the United Kingdom.[1] He is best known for his work on autism, including his early theory that autism involves degrees of 'mindblindness' (or delays in the development of theory of mind), and his later theory that autism is an extreme form of the 'male brain', which involved a reconceptualization of typical psychological sex differences in terms of empathy and systemizing."

blogironak, es ez a lenyeg: nekem 21 es 34, es no vagyok, valamit valoban regota hivom magam papir nelkuli [mert alairasom nincs rola] aszpergeresnek. Depisebb helyzetben autistanak.

akkor is, ha a teszt tenyleg hamis. Amugy tobbszor rakerdezetta kockazatkerulesre is, apropo. :)

mit mondjak, kitartas, ha tenyleg bajod van a zelettel, pszihologus (ha van penzed ilyesmire, meg gondolom, ido, amig megtalalod a megfelelot, meg elvben gyogyithatatlan, de fejleszteni lehet.)

okt. 22, akkor meg esely van ra, hogy akar el is olvasod ezt. De izgi.

sok szerencset.

anon 2008.11.06. 02:49:47

14,55,ffi
Mindig is tudtam, hogy neha autista beuteseim vannak, foleg a Rainman ota.

DE:
Ki ez a barom, hogy nem tud egy normalis koordinata-rendszert rajzolni!?
Color-coding AZ MEGY, de hogy veletlenul a rendes helyere irja annak a rohadt tengelynek a nevet, az nem!
y-tengely: EQ, bal oldal
x-tengely: SQ, alul

Vagy ez a szarfaszusag is a teszt resze volt????

casa.nova 2008.11.06. 16:21:59

49, 37, fickó. nem számoltunk el semmit, ugye?!

asz: "Extrém értékek
A bal felső sarokba az extrém mértékben női aggyal rendelkezők tartoznak, Baron-Cohen szerint az ő agyműködésük pontosabb megismeréséhez további kísérletekre van szükség a jövőben. "
...csak ezt láttam meg először (nagy falatokban fogyasztom a Diétás énblogot /később természetesen visszaböfizem, amikor kerítek hozzá békét, meg időt, hogy a legapróbb részletekig meg tudjam emészteni!/) :D

Mester! ezentúl mindent jpg-ben kérünk! XD

csók

Birkuc 2008.11.25. 15:59:24

Szia!

Nekem az érzelmi iq-m 8 lett, a rendszerező 24. Nő vagyok, a 4,5 éves kislányom Asperger-szindrómás.
Ezek szerint én is az lennék? :)

Bbundi · http://idiet.blog.hu 2008.11.26. 07:27:12

Minden bizonnyal.

Nem te lennél az első.
livewithit.blog.hu/

Csak ne használd majd kifogásnak, mikor nem működnek a kapcsolataid!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.11.30. 18:54:48

20/55. Az durván piros. De nem súlyos, szerintem. Mások szerint az, de mások kit érdekelnek :))

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.03.03. 22:20:07

szépjónapot, örülök, hogy ti is megtaláltatok.. :)

azt sosem értettem, hogy miért ijed meg mindenki ettől az aspergertől, amikor ez tulajdonképpen nem jelent mást, minthogy neve van a furcsaságunknak.

changebug (törölt) 2009.03.07. 00:18:38

14,59 hím
ne tojj be :) Annyi állat rohangál az utcán, csak jobb különbözni tőlük nem :) Egyébként én azt szoktam mondani, hogy lehet ez a természet válasza a mai társadalomra és mi vagyunk a túlélők.

Bbundi · http://idiet.blog.hu 2009.03.07. 07:04:20

Ez a verzió nekem is jobban tetszik!

asdyxcqwer 2009.03.08. 04:26:50

hat ezzel a tesztel sztem csak vmi nem stimmel, nekem is 13/55 lett pedig semmi bajom nincs

töröltem magam, mert inaktív vagyok és nemérdekel 2009.03.18. 15:19:29

34/54, hím vagyok, szerintem korrekt, még ha nem is a statisztikai átlagnak megfelelő.
Észrevételeim (lehet, hogy off):
1. Hány kontinensen töltötték ki ezt? Lehet, hogy az adott egyén kultúrája/nevelése mértékadó befolyással van az agyi fejlődésére, így ha egy adott kultúrában jelentősen több tesztalany volt, az valószerűtlenül eltéríthette az átlagokat.
2. Viccesnek tartottam, mikor a teszt olyasmire kérdezett rá, hogy pl. autó vagy más "technikai" eszköz vásárlásakor vagy használatakor foglalkoztatnak-e annak paraméterei. Nanáhogy... Az eszköz nem ember, az eszköznek többé-kevésbé kézzelfogható tulajdonságai vannak. A tájékoztató színes-szagos brosúra olyan, mint egy politikai reklámplakát, néhány hangzatos jelmondat, napsütés/mosolygó gyerekek/impozáns fényképek. Ha ilyenkor nem az érdekel, hogy ez az eszköz pl. mennyire szennyezi a környezetemet (és másét!) hosszú távon vagy mennyire hatékony, akkor elhiszem azt a hazugságot, hogy nekem itt egy élményt, egy státuszt adnak el, pedig nem is. A világméretű okológiai+gazdasági+népességkatasztrófát is ez fogja okozni. Embert nyilván (én!) nem az alapján minősítek, hogy kínai teszkóból vagy butikból öltözködik-e, hogy melyik nemhez vonzódik, hogy hányszor csalták meg életében, ennél fontosabb, hogy mi jót tett embertársaival és mi szépet alkotott.
3. Szőrszálhasogatás: az egész tesztből olyasmi szűrhető le, hogy a "nőies" nők nehezen tudnak rendszerezni, a "férfias" férfiak pedig érzéketlenek, de szeretik a vonatokat és az aerodinamikát. Tudom, demagóg voltam, de ezt irreálisnak tartom, pl. a szuperszociális ("neurotipikus") lányok biztosan nagyon jól tudják rendszerezni az ismerőseiket, felmérik, hogy ki mire való, kitől mit lehet megkapni és megszerezni. Ez pedig lehet, hogy nehezebb, mint pl. assemblyben programozni (ahhoz van kézikönyv, ehhez nincs).

deep_fried 2009.05.01. 12:09:06

De az ismerősök rendszerezéséhez nem kell sokat gondolkodni, az Assembly meg nem jön csuklóból, azért csak nehezebb. A rendszerési hajlamot tapasztaltam magamon, de lehet, hogy azért egy lány másképp gondol az emberekre, és én se pont őket rendszerezem. Az amúgy azt jelentené, hogy csoportokba osztanák az embereket, meg táblázatba írkálnák fejben, na hát sztem az nem túl valószerű.
Egyébként nem szeretem ezt a tesztet, mert azt inkább tudod, hogy egy válasz az eredményt hogyan befolyásolja, mint azt, hogy rád mennyire igaz.


"A reggeli kávé előtt jobb, ha hozzám sem szólnak."
Ettől újfent élesen elhatárolódom, az biztos, pukkadjon meg, aki ilyen. Remélem, nem a férfias agy járuléka... bár mégis a férfiakra igaz, hogy nem szükséges folyton hozzájuk szólni.
"Szinte minden éjjel álmodok."
Az előzővel együtt, ez vajon merre befolyásolja az eredményt??? A női agy álmodik többet, vagy a férfi? Nem hinném, hogy emiatt van különbség.

deep_fried 2009.05.01. 13:32:23

24/55 -re sikeredett most, de nem hinném, hogy annyira mérvadó.
No meg (Wikipedia):
"A 2005 review estimated a prevalence of 6.0–6.5 per 1,000 for ASD.(154-166-ból 1) ... pervasive developmental disorder not otherwise specified (PDD-NOS) was the vast majority, autism was at least 1.3 per 1,000, and Asperger syndrome was about 0.3 per 1,000;"

deep_fried 2009.05.01. 13:57:55

(Más szavakkal: ez a teszt sz***r :P)
Közlési vágyam pedig általában több van, mint egy NT-nek. Főleg, mivel kevesebb dolog történik velem, ezért mindent jobban meghányok-vetek, és semmit sem hagyok nem tudatosnak lenni.
Ja, ez most nincs is ott, de máshol már olvastam erről, hogy belső dolgok megosztási vágya csökkent, pl. nem mutatnak rá a dolgokra, elfelejtik mondani, ilyesmi.
Szemkontaktusom van, de állítólag nagyon autinak kell lenni, hogy az egyáltalán ne létezzem a számomra. Amúgy kicsit utálatos dolog, én nem is tudom, hogy félek vagy undorodok tőle, de viszont mások se néznek többet a szemembe, mint fordítva, és sokmindentől is függ a mennyiség, pl. szégyentől, bűntudattól. Lány szemébe nézni viszont kellemes és hasznos is így.
Játékmegosztás érdekes téma. Szórakozásmegosztás: anno én is szerettem volna, ha mindenki azt a zenét hallgatná, mint én. Most akkor ez merre is húz?
Testtartás, hanglejtés, távolság teljesen jó, az arcokban, szemekben annyi mindent látok, hogy aspie nem lehetek. Tehát szociális képességeim vannak, (csak szociális életem nincs :S). Szóval a te helyedben sem venném biztosra a teszt minősítését, meg a piros nem jelent 100% valséggel ASD-t.

Bresalio 2011.11.12. 23:20:18

Én am mért nem tudom megnyitni a tesztet? Egy FN nevű "Hírek és szórakozás" portál jön be, többszöri próbálkozás után is. Bár nem olvastam végig, mert rögtön visszatántorodtam, ahogy láttam, h nem konkrétan az, amire számítottam (inkább teljesen más), szal lehet, h am ott van vhol megbújva a link a tesztre vhol oldalt, de nem tartom valószínűnek.

Am ééééén vagyok a kirááááály!!!

Egy másik tesztet am kitöltöttem, amit a Google-n találtam. Szintén Baron-Cohen, angolul, és az alapján, amit így olvasok, h a magyarban milyen kérdések lehettek, vannak benne egybeesések. De van, ami az angolban nem volt benne, pl. a reggeli kávés, szal... gyanús, h. én is azt tölthettem ki, csak angolul, de nem 100%, és ha azt is, akk is sztem tutira vmi módosított változatát.
Meg az enyémben nem volt koordináta-rendszer, csak közölte a pontszámokat.

Systemising quotient: 80/78
Empathy quotient: 80/5
Autism Spectrum quotient: 50/47
A szemeset azt inkább nem mondom meg.

Az első 3 rész az kb. oké volt, csak volt 1-2 olyan állítás, amit csak nehezen tudtam értelmezni magamra nézve. Pl. h ha egy bank küld egy levelet, át tudod-e látni az információkat benne? Basszákmeg 17 éves vok, nem szoktam banktól levelet kapni!... De átkonvertáltam arra, h akkor bármilyen más hivatalos levelet.
De a szemes az felbaszta az agyam... A végén már csak így lottózásképpen tippeltem. De az a csaj, meg az az öreg pasi, akinek a szemét mutogatja, olyan ördögiek és félelmetesek... szal a végén már mindenhol csak azt akartam bejelölni, h "scary". xD De nem volt olyan válaszlehetőség. xP
De ez engem annyira bezavar és elbzonytalanít, meg felidegesít 1. h azt kell továbbra is csinálnom, ami már az elején bezavart, 2. a bizonytalanság, 3. ahogy néznek... Meg h nekem azt kell néznem, h ők hogy néznek, ilyen megfoghatatlan szubjektív hülyeségeket... Talán az bassza fel az agyam benne a legjobban, h nem megfogható, ill. nem objektív. Én is össze tudnék gyűjteni ilyen szavakat, mint "fantasizing", "pensive", "baffled", "irritated" stb., és hozzárendelni bármilyen random szemhez; nem lesz több közük a random szemekhez, mint amik lettek volna a megoldások az ők szemeikhez.
Szal velem ha vmilyen tesztet csináltatnak, akk az legyen objektív, megfogható és egyértelmű, nem mint ezek a szemek.
De am most komolyan ezzel mér engem vki, h hány szemet ismerek fel???

De arra van vmi szabály, h hány ponttól számítasz "normálisnak", aspergernek vagy autistának?
Mert ott csak ilyen általánosságok voltak írva, h. pl. pasiknak v. nőknek magasabb az adott dolog, h. az SQ a legtöbb aspergernek v. jól funkcionáló autistának 50 fölött van, az EQ-nál meg h. az aspergerek és j. f. autisták átlaga 20, meg ilyenek. De ennél részletesebben nem...

Am... "Ez jött ki mint eredmény.": ebben a mondatban lehagytad a vesszőt a "ki" után. Ez persze csak akkor hiba, ha a hagyományos magyar helyesírási szabályokat vesszük alapul. Mert minden egyén szuverén joga, h akár egy saját nyelvtant találjon ki magának, szal akár így is írhatod. De a széles körben elfogadott szabályok értelmében oda kéne vessző.

Bresalio 2011.12.02. 17:22:00

Amúgy ha annyira ,,Töltsétek már ki ti is a tesztet, és értesítsetek az eredményről!", AKKOR MÉR NEM BÍRSZ REAGÁLNI ENNYI IDŐ MÚLTÁN SE???!!!

Am amit nem értek: h téged mért készített ki annyira az eredményed?

1. Ha tényleg az vagy, akk mindig is érezted, h más vagy, mint a többiek, nem? Akk az mért olyan nagy dolog, h most ki is lett mutatva az agyi háttere? Ez nem inkább pozitív visszajelzés kéne, h legyen, h ,,én mindig tudtam", vagy ,,jól éreztem én"?

2. Attól, h kapsz egy pontszámot, esetleg egy címkét, h pl. enyhe autizmus vagy Asperger-szindróma, attól még nem leszel más ember. Eddig is megvoltál magaddal, pedig eddig is az voltál attól, h nem tudtad magadról; hát ezután is így lesz (feltéve, h nem viszed magad betegségtudatba féltudatosan).

Amúgy meg nem a címke számít. Ezek mesterséges címkék, a társadalom aggatja rá őket az emberekre a könnyebb gondolkodás és eligazodás kedvéért, de egy ember ezeknél sokkal komplexebb.

Egyrészt a címkézés során általában, mint itt is, egy pontszámskálán jelöljük ki a címkék határait. Ennek viszont 2 fonáksága van:
- mutatja a címkék szubjektivitását, hiszen a határok megállapítása az adott személyen múlik;
- lehet, h mondjuk - nézzünk egy példát: 0-20-ig "A" címke, 21-40-ig "B" címke. És az is ,,A"-t kap, aki 0 pontot kap, meg az is, aki 20 pontot. És aki 21-et, az meg már "B"-t, pedig a 0 és a 20 között, szóval 2 azonos címke között 20, azaz jelentősen nagyobb a különbség, mint a 20 és a 21 között, és mégis, utóbbiak kapnak különböző címkét, nem akik közt nagy a különbség.

Másrészt a címkézésnél csak 1 vagy kevés szempontot veszünk figyelembe az egyén számos tulajdonsága közül, így számtalan teljesen különböző egyén is bekerülhet ugyanaz alá a címke alá, akik 1, a címkézés alapját képező szempontból lehet, h hasonlóak, de amúgy teljesen különbözőek.

Szal nem a címke határozza meg, h ki és milyen vagy. Akk meg mért kell beszarni egy olyan címkétől, ami ráadásul még csak nem is megbélyegző?
süti beállítások módosítása