Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

“today we withhold porn, tomorrow it's clean bandages.”

Diétás énblog - Idiet

Feminizmus és Barbie

2009. november 27. - Bbundi

A fejlődő országok lakosainak valamiért sok gyerekük születik, míg a fejlett országok lakosainak meg direkt kevés. Ezt a jelenséget sokszor körbevizelte már a társadalomtudomány, és a Holdig érne ezeknek az értekezéseknek a papírkupaca, ha összeraknánk.

Van bennük szó mindenféle tényezőről. Például a fejlődő országokban magas a halálozás fiatal korban, és ezt kiegyenlítendő többet szülnek a helyiek. Ez az alapvetés akkor okoz ugrásszerű népességnövekedést, mikor elkezd térhódítani az orvostudomány. Mondjuk minden harmadik megszületett gyermek meghalt 1 éves kora előtt egy olyan betegségben, amire egyszer csak lesz gyógyír. Ilyenkor nem mérséklődik a születések száma rögtön, hanem először mérséklődik a halálozások száma, és ebből a differenciából lesz a népesség számosságának növekedése.

Meg olyan érvek is szárnyra tudnak kapni, hogy a fejlett országok lakói a fenenagy jólétben úgy elvannak, hogy nem akarják a komfortot meg a plazmatévén nézhető pornót fölcserélni a családalapítás nyűgére. A tomboló elemi ösztönre meg tudunk gumit húzni, hogy az egyéb praktikákról már ne is kelljen szólni. Így a fejlettség annyit jelent, hogy mindent kiélvezhetünk következmények nélkül. Tudunk családtervezni! Mert mink okosak vagyunk!

(Például vannak még bőven olyan törzsek, ahol nem jöttek rá, hogyan is lesz a gyerek, ami jobban belegondolva érthető, hiszen a sámánkolléga nem járt biológiaórára, így teljesen magától kellene felismernie, hogy két esemény, melyek között általában kilenc hónap telik el, valamiféleképpen összefügg, és azért ez nem olyan nyilvánvaló.) 

Ezek mind-mind logikus és minden bizonnyal megalapozott érvek, vitába sosem szállnék az ezeket vallókkal. Mindössze annyit jegyeznék meg, szerényen, hogy volna itt még más is.

Az én társadalomtudományom

Észrevételem arra kínál választ, hogy a fejlettség miért jár a születések számának csökkenésével a fent taglaltakon túl. És előre szólok, hogy nyilván a nők az okai az egésznek, hiszen az utódgondozó ösztön valamiért bennük izmosabb, tehát a férfiak hatása a tárgyalt jelenségre elhanyagolható. Mink alapvetően csak a magszórásra vagyunk genetikailag kalibrálva. Az, hogy mégis alkalmasak vagyunk családos lényként élni, már nincs olyan erős késztetéssel megtámogatva. Vagy talán helyesebb, ha azt mondom, hogy az utódgondozás vágyának meglétében inkább vagyunk sokfélék, mint a párzás vágyának meglétében. (Ugye párzani a férfi populáció elsöprő többsége akar, míg utódgondozni már csak egy kevésbé elsöprő többség szeretne.)

A fejlettség hozta a fogamzásgátló módszereket, de nem hozta automatikusan a fogamzásgátló módszerek használatát. Ahhoz igen gyenge a fejlettség úgy általában, hogy a nők anyaságra buzdító vágyait csak úgy megzabolázza. Hiszen miért ne lehetnének a fejlett országok női ugyanannyiszorosan anyák? Legfeljebb ők fejlett anyák lennének.

Még kulturálisan is az (volt) a sugallt szerep, hogy a nő otthon fejlett anya, fejlett apuka meg dolgozó, akinek anyuka rendben tartja ingjét-gatyáját, és utódgondozza közös utódaikat, valamint buzdítja utódaik szaporítására. Ez volta séma a Nagy Férfiuralom Korában, és a férfiaknak ez kellően „kényelmes” lehetett ahhoz, hogy olyan nagyon ne akaródzék ezt a szokást bolygatni.

A változás oka: Barbie

Ha eddig nem köpték le a monitort feminista érzelmű olvasóim, akkor majd most. Ugyanis nyilvánvaló, hogy a Barbie baba elterjedése oka és szimbóluma a női egyenjogúságnak, a kizárólagos anyaszerep háttérbe szorulásának. Egy igazi bunkó azt írná, hogy a nők öntudatra ébredése egybeesik a Barbie baba megjelenésével, és ezt az igazi bunkó úgy értené, hogy könnyen kiszámolható, a Barbie 1959-ben indult hódítani, a nőmozgalmak második és sikeres hulláma pedig az 1970-es években csapott le tájfunként a fentebb bemutatott családi sémára és a Nagy Férfiuralom Korára. Ebből az látszik, hogy azok a nők voltak képesek egyenjogúságot kivívni, akiknek már volt lehetőségük Barbie-val játszani. Megnőttek, elkezdtek menstruálni, huszonévesek lettek, és akkor azt mondták, hogy a testük az övék, abból akkor csinálnak anyatestet, amikor akarnak, és senki nem akadályozhatja meg nekik a féktelen promiszkuitás gyakorlását. Pont. (Lehet, hogy mást is mondtak.)

Így is lett. A fejlett országokban a nők azt csinálnak, amit akarnak. A fejlődő országokban nem feltétlenül. Vagyis a Barbie tér- és időbeli felbukkanása nőmozgalmakat, női egyenjogúságot, meg ezeknek a járulékos javait hozza el. (Emlékezzünk: olyan ez, mint a párzás és a szülés között lezajló kilenc hónap, hogy bár távol vannak egymástól, de mégis van köztük összefüggés.) Így, egyszerre történelmi és földrajzi perspektívából kitekintve már nyilvánvaló, hogy a két esemény (Barbie feltalálása, nőmozgalmak sikere) szorosan összefügg.

Mit látunk Barbie-ban?

Elsőre annyit érdemes megfigyelni, hogy Barbie milyen változásokat hozott a babázás világába. Ugye a prebarbie korban a babák babákat reprezentáltak. Ez lehetővé tette, hogy a kislányok úgy éljék ki anyai ösztönüket, hogy ne veszélyeztessenek egy igazi kisdedet. A műanyag babának ők adták a cumit, felöltöztették, ringatták, babakocsiztatták, meg még játszásiból tisztába is tehették azokat büdi nélkül. Vagyis tudtak anyát játszani, készülhettek az anyaszerepre.

Kérdés, hogy amikor Barbie-val játszanak, akkor milyen szerepet élnek át/ki éppen. Egyelőre csak annyi biztos, hogy az anyait azt pont nem. Barbie baba jellemvonásai nyilván nem egyértelműek, de egy-két dolgot azért megfigyelhetünk. Például alapjáraton nem tud beszélni, csak külseje van szegénynek. A prebarbie kor játékbabáinál ez nem gond, hiszen azoki eleve babákat ábrázoltak, akik a valóságban sem tudnak beszélni, így azoknál a hangképzés hiánya kevesebb szerepzavart okozott. Lehetett hozzájuk beszélni, választ nem várt tőlük senki.

A Barbie viszont a kerekmellű, dögös szőke csajságot jeleníti meg. Ők igazából tudnak beszélni. Vagyis ez jelentheti azt, hogy Barbie úgy nem képes beszélni, hogy közben lehülyéződik, meg jelentheti azt is — és ez a valószínűbb —, hogy a lányok nem a Barbie-hoz beszélnek, hanem a Barbie helyett. A régi babákkal játszottak, a Barbie babát meg eljátszzák. Remélem világos a különbség!

Személyes kitérő

Gondoltam említek egy példát, hamár. Ugye abban tocsogunk éppen, hogy a lányok eljátsszák a Barbie babát. Ezt meg is toldanám azzal, hogy a fiúk meg igaziból szeretnek játszani a Barbie babával. Mondom: -VAL! Még nagyon gyerek voltam, ezért kissé homályosan emlékszem, mikor mi, fiúk kölcsönkértük (vagy elvettük) a csajok Barbie babáit. Érdekes belegondolni, mennyire máshogyan viszonyultunk a játékukhoz. Ők fölöltöztették, mi benéztünk a szoknyája alá, és a biztonság kedvéért levetkőztettük. A lányok azt játszották, hogy Barbie beszélget Ken babával, az ő párjával, mi meg levetkőztettük őket, és különleges közelséget hoztunk létre a két bábu között. A lányok táncos mulatságot szerveztek a játék babáknak, mi orgiát.

A Barbie babával való találkozáskor már látszott, hogy a romlatlan tisztaság csak a felszín. 

Barbie uralma

Csak az biztos, hogy Barbie, a dögös szőke a nők anyaság előtti életmódjának csillogó szimbóluma. Partyzik, összejön a napbarnított, kvázi-Banderas Ken babával, van egy csomó csilli-villi rucija, autózik a Barbieháztól a Barbietengerpartig. Amolyan forever partytyúk, akiért mindig folyik a fiúk nyála, pedig a nemi szerv környéke látványosan kidolgazattlan.  (Ebből biztos az vonódik le, hogy akkor a Barbie-t nem pusztán a nemi szerve milyensége miatt szereti Ken.) És vele játszanak, illetve őt játsszák a lányok.

Készülnek a szerepre.

 

 

Igazibb írás a nők esélyegyenlőségéről itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://idiet.blog.hu/api/trackback/id/tr511556710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lárvalányhaj 2009.11.28. 12:18:24

Érdekes gondolat, de egyrészt a feminista mozgalmak már a 20. század elején is megjelentek, amikor még sehol sem volt Barbie. Másrészt szerintem a Barbie baba tökre nem a feminista nőideál megtestesítője. A feminista nőideál valamiképp a független és önálló nőt helyezi előtérbe, a Barbie baba meg tipikus ötvenes évekbeli nő, akinek valószínűleg valami faszi finanszírozza a csilivili életmódját.

Sedith · http://sentimpress.blogspot.com/ 2009.11.28. 12:33:05

Jól hangzik, kár hogy baromság.

Egy kultúra fejlődése, az általános jólét megjelenése a Római Birodalomban is magával hozta a születések csökenését.

Barbie inkább eredmény, mint ok.

Oregon (TM) 2009.11.28. 12:55:47

Barbie baba a kitartott nő szimbóluma, üzenete:
Keress egy gazdag pasit! Pénz az isten!

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.11.28. 13:01:46

Bemegy az apuka a boltba játékot venni a lánya születésnapjára. Nézegeti a babákat: Görkoris Barbie 5000-, Szörfös Barbie 5500-, Balettos Barbie 4000-, Elvált Barbie 99990-
Nézi, mi a pöcs van, majd odahív egy eladót, és megkérdi, miért ilyen drága ez utóbbi, mire amaz készséggel közli vele: - Mert ehhez jár az összes kiegészítő!

kisebbik rokk 2009.11.28. 13:01:51

@lárvalányhaj:
Igen, érdekes. Igazad van, az első Barbie-k tényleg tipikus luxusmacák voltak. De azt is hozzá kell tenni, hogy egy idő után megjelentek a különböző foglalkozást, tevékenységet űző Barbie-k: orvos-Barbie, tanár-Barbie, motoros Barbie, stb. Mondjuk arra kíváncsi lennék, mikor jelentek meg az ilyesmik, biztos nem az '50-es években.
Most meg úgy látom - imádok a játékboltokban nézelődni -, megjelentek a tinipicsa-Barbie-k, amik nem kifejlett nők, hanem partizó tizenévesek...

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.11.28. 13:05:37

Egy dologról elfeledkeztél. A férfiak azért nem akarnak gyereket nevelni, mert a mai világban a gyereknevelés kb. egyenlő a töketlenséggel, mulyasággal. Egy férfi alapképessége hogy jól akarja csinálni a dolgokat, megfontoltan, átgondoltan. Hosszú távon akar jót csinálni. De mivel a férfiak is mulyák, ez a képesség hamar eltűnik bennük. Csak annyi marad meg amivel fel tudják mérni azt, hogy felesleges és rossz dolog lenne gyereket vállalni és nevelni mert úgyis csak mulyaság lesz az egészből.
Az átlag nő meg mit akar? Babázgatni. Persze ez is kell, de a gyereknevelés több ennél, ahhoz a férfiakra jellemző dolgok is kellenek. A nő nem akar pl. egyéniséget faragni a gyerekéből, hanem simulékony, konkfliktuskezelő lényt. A férfi meg válallkozó szellemű, kreatív lényt akarna, ha nem lenne mulya. De a férfiak nagy része mulya.

A legtragikusabb az amikor a mulya férfi becsapja önmagát és a nőjét hogy "igen, én tényleg családot akarok" miközben csak szex kell neki.

Ja és a mulya alatt nem azt értem ám amit a többség. Mulya a legtöbb mácsó is, sőt azok a legmulyábbak. Töketlenek azok bármiféle határozott véleményhez, csak a látszat van meg náluk. Ezért is buknak rájuk a nők.

Puncskocka 2009.11.28. 13:53:49

izgalmas cikk. Csatlakozom azokhoz, akik a feminizmust emelik a kezdőlökésnek, de az biztos, hogy Barbie a női egyenjogúság szimbóluma.

rath.dinen 2009.11.28. 14:10:59

Szerintem nem igaz, hogy a kislányok nem beszéltetik a többi babájukat. Az én gyerekem 2 és fél éves, minden plüsst stb beszéltetni kell, ha játszunk. Olyan mondatok is elhangzanak a szájából pl sütés közben, hogy "beszélget a pizza, jó?", és akkor a pizza elmeséli, hogy ő most a sütőben van stb :-)))

Plusz a Barbie amerikai, ott viszonylag sokáig ültek otthon az asszonykák, míg keletebbre már rég traktoroztak stb.

Érdekes pl, hogy Philip K. Dick hatvanas-hetvenes években írt, de a jövőben játszódó sci-fijeiben is otthon ülnek a nők. Elmennek gyarmatosítani a Marsot, de az otthon ülő feleség annyira unatkozik, hogy viszonyt kezd a feketepiaci cuccokat áruló házalóval... :-) Ma nyilván a nők munkaerejét is kihasználnánk, főleg egy ilyen zord bolygón.

fegor 2009.11.28. 15:57:31

rath.dinen Te nő vagy? Sosem láttam még egy nőt, aki Philip K. Dick-et olvas. :-)

Ouaid (törölt) 2009.11.28. 16:28:22

@endike: "A legtragikusabb az amikor a mulya férfi becsapja önmagát és a nőjét hogy "igen, én tényleg családot akarok" miközben csak szex kell neki."

Ez egy örök szembenállás, nem valami új dolog.

Kinga, (törölt) 2009.11.29. 18:01:30

(((:

Azt a hisztit, amit én levágtam, hogy kell a francnak a Barbie baba, de nekem nem. Keresztapám azt se tudta, hova bujdokoljon a csini csomagba kötött szőkeséggel. Persze mindig tudtam, hogy pre vagyok. :)))

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2009.12.02. 19:18:36

@lárvalányhaj: igaz.
szerintem a Barbie egy önértékelési problémákkal küzdő ember hagyatéka...

Intizar 2010.03.08. 16:05:29

Magam elé képzelem a Barbie-t pelenkázó Simone de Beauvoirt avagy Clara Zetkint... mára nem is kell tudatmódosító...
süti beállítások módosítása