Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

“today we withhold porn, tomorrow it's clean bandages.”

Diétás énblog - Idiet

Dopaminmámor

2009. február 10. - Bbundi

A Diétás Énblog úttörő vállalkozást vesz a nyakába. Médiatörténeti mérföldkő, mondhatnánk. Az írói pálya egyik büszke bérce, mikor kérdések érkeznek az íróhoz, ám az is legalább ilyen fontos, mikor az író kérdez. Mi/Én megalkottuk/megalkottam ezeknek a kiemelt fontosságú szerepeknek a szintézisét. A kettő együtt több lesz, mint a részletek összessége.

 
A Diétás Énblog egyszemélyes szerkesztősége felkereste saját magát, és rögtön beleegyezett a beszélgetésbe, és annak cenzúrázatlan közlésébe.
A színvonal eltökélt, csak néha lusta élharcosa hosszasan készült, tanulmányozta az interjúalanyt, és csak alig kérdezett alá.
 
A kérdéseket Bbundi tette fel, a válaszokat Bbundi adta.
 
Mit gondolsz arról, hogy saját egód súlyát csak saját egódra támaszkodva tudod elviselni?
 
Valóban. És amíg saját egómat tartva rátámaszkodom saját egómra, addig az tovább növekszik, így nagyobb súlyt kell majd elviselni, minek során újra tovább növekszik, és így tovább. Belegondolva egyedül a folyamat exponenciális volta aggaszt, vagyis az egó növekedésének egyenletesen gyorsuló üteme, ami belátható időn belül beláthatatlan következményekkel jár.
 
Jó. De ERRŐL mit gondolsz? Egészséges ez a hozzáállás saját magadhoz? Mára magadat kérdezed magadról. Nem zavar a jelenség?
 
Különösebben nem. Nehezen találtam volna olyan kérdezőt magamnak, aki ennyire felkészült. Meg ha már énblogot írok, akkor nem árt, ha rólam szól, érted!? Mert ha mástól kérdezek, akkor óhatatlan más ember beszivárgása, míg ha más kérdez tőlem, akkor nehézkessé válik egóm kényelmes kibontakozása.
 
Van társasági életed?
 
Nincs.
 
A kommentekben gyakran merül fel kérdés, illetve megállapítás, hogy pszichiáterhez kéne járnod! Van, aki segít rajtad saját magad elviselésében?
 
Persze. Nem hivatásos pszichoterapeutám van. De a magam elviselésében nem kell segíteni. Az énemmel viszonylag jól kijövök.
 
Akkor miben szorulsz segítségre?
 
Azt ő tudja, én nem. De valami biztos van.
 
Gyógyszert szedsz?
 
Rövid és felületes alkoholterápia után hosszantartó wellnesselésbe kezdtem, vagyis a terápiáról lemondtam. Mára az orbáncfűtea a befutó. Elég hosszútávon antidepresszáns. A benne lévő hipericin közvetve növeli a dopaminszintet, így helyettesítheti az anfetamint, a szexet és a kajálást is, hiszen ez utóbbiakat pusztán azért fogyasztjuk vagy végezzük, mert szintén emelik a dopaminszintet, amitől nekünk, embereknek jó. Ebből is látszik, hogy a jövő nem érdekel minket párosodás közben, pusztán dopamindózisért dugunk. A hormonok a társadalom alappillérei, nem az egyház.
 
Gyakori kritika irányodba, hogy mindenbe belelátod a fallikus szimbólumokat, és szerinted nincs is olyan emberi mondat, ami ne tartalmazna legalább két-három szexuális utalást. Mi a válaszod ezekre a kritikákra?
 
Nincsen ezzel semmi baj. Van akinek a Szomorú szamuráj vagy a Süsü nem jelentik azt, amit nekem. De meggyőződésem, hogy nem beléjük látom, hanem meglátom bennük a szexuális utalásokat. Elvégre is minden arra megy ki, hogy végül legyen szex, ha nem így lenne, már nem lenne emberiség. Könnyen beláthatjuk ezt, ha visszatérünk a dopaminhoz. Szex közben a hipotalamusz (azt hiszem) dopamint bocsát ki, ami örömérzést okoz, így vezet a szex az örömhöz. Ez az evolúció fajfentartó ostora. Ha nem lenne jó, nem csinálná mindenki hébe-hóba, viszont így hogy jó, minden arról szól, és mivel minden arról szól, végül az is a végső cél, mely végső cél tulajdonképpen a következő generáció megnemzése, így lesz következő generáció, ami ugyanezen esik át, tehát lesz azután is generáció.
 
De még korán sincs vége. Az életet tekinthetjük úgy mint a dopaminszint hullámzó görbéjét. Amikor eszünk vagy dugunk, akkor ugye magas a dopaminszint, viszont közvetlenül utána alacsony. Ez nagyon rossz ám. Mert egyrészt kevesebb a dopamin, másrészt meg több a dopaminreceptor, ami éhezik (elárvult dopaminreceptorok), és ezeknek a receptoroknak az éhségét szomorúságnak, levertségnek és szorongásnak érezzük. Ezért van az, hogy az aktus után merül fel a kérdés a partner felé, hogy jó volt e, és nem közben, hiszen közben jut az örömből, de utána hirtelen nem, és ezért íziben szeretnénk dicséretet, ami dopamint szabadít fel, már csak azért is, mert emlékeztet arra a szituációra, amiben sok dopamin szabadult fel, és ha a másiknak is jó volt (neki is sok dopamin szabadult fel), akkor várható a jövőben újabb együttlét, vagyis újabb adag dopamin (Post coitus). Ez a szülés utáni depresszió képlete is. A várandós kismama dopaminszintje megemelkedik, aztán szülés után leesik, és ott maradnak az elárvult dopaminreceptorok, amik éheznek, és szorongást okoznak, vagyis az anyuka azt érzi, hogy terhesen mégiscsak jó volt, így újra fog vállalni gyereket.
 
Úgy jönnek ide a fallikus és egyéb szexuális szimbólumok, hogy vesszük életünk dopamingörbéjét, amin látszik, hogy éppen dugunk-e, mondjuk. Mikor aktus van, akkor van dopamin, ezért akkor nem gondolunk az aktusra, hanem kiélvezzük, ellenben, amikor nincs szex, akkor éhezzük a dopamint, tehát a szexre vágyunk, így minden gondoltunk hátterében kimutatható valamilyen mértékben. Nem mondom, hogy másról nem lehet szó, de azt kizártnak tartom, hogy valamilyen mértékben arról ne legyen szó.
 
A művészek alkotás közben valószínűleg nem dugtak, mint ahogy ez igaz a művészetek befogadóira is befogadás közben, tehát az alkotás és befogadás relatíve dopaminéhség közepette zajlik, vagyis ilyen-olyan mértékben fennáll a szexuális vágy, mely szimbólumokon keresztül kicsapódhat a műben. Ezzel véletlenül sem azt mondom, hogy a művek értelmezésének elsődleges célja, hogy kimutassuk az alkotó dopaminszintjét, sőt, azt sem mondom, hogy csak a szexuális szimbólumokról szólnak a művek, de igenis megjelennek hol kisebb, hol nagyobb jelentősséggel. Én csak rájuk mutatok. Néha komolyan, néha félkomolyan (horgászat).
 
Nem kéne ezt olyan nehezen elfogadni, hiszen most láttuk be, hogy az emberiség fenmaradásának legfontosabb vegyülete a dopamin, ami örömöt okoz. Így egy kicsit minden örömforrás abból táplálkozik, vagyis az alkotás a dugással és az evéssel szomszédos érzelmeket lobbant lángra. Így bármilyen örömforrás asszociatíve megfeleltethető a szexnek, hiszen azonos mechanizmus idézi elő.
 
Teljesen egyszerűen: amikor éppen nem dugunk, akkor dugni akarunk, és ez a vágyunk beszivárog álmainkba, alkotások befogadásába és alkotásokba is.
 
Én ugye diétán vagyok, és nincs csajom, tehát orbáncfűteát iszok. Mindenről lemondhatunk, de dopamin nélkül nincs élet. A Diétás Énblog sem üzemelhet nélküle.
 
Segít az orbáncfűtea?
 
Hát, ami az ízét illeti, egyáltalán nincs ötletem mivel lehetne jobban elrontani.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idiet.blog.hu/api/trackback/id/tr57934296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildsisy 2009.02.11. 10:05:11

Nagyon jó a cikk!:)

magret garlic 2009.05.04. 01:39:05

Egyet mondok:
oxtocin. !

1.The more dopamine you release and the more your reward circuit is activated, the more "reward" you experience. A good example is food. We get a much bigger blast of dopamine eating high-calorie foods than we do low-calorie foods. It’s why we choose chocolate cake over Brussels sprouts. Our reward circuit is programmed so that "calories equal survival." You’re not actually craving ice cream, or a winning lotto ticket, or even a romp in the sack. You’re craving the dopamine that is released with these activities. Dopamine is your major motivation, not the item or activity.

Addiction mechanisms are complex, yet the one aspect they share is dopamine. All addictive drugs and all addictions increase dopamine; that is why they are addictive. Porn, accumulating money, gaining power over others, gambling, compulsive shopping, video games…if something really boosts your dopamine, then it’s potentially addictive for you. Why did Martha Stewart risk everything for more money? She got a thrill from a stock market gamble, and that gave her more dopamine. She didn’t need the money.

Do not get the idea that dopamine is bad. Dopamine is absolutely necessary for your survival. Yet when it’s too low or too high it can cause real problems. If you look at this chart you can see some behaviors and conditions associated with dopamine levels that are too high or too low. The key word on the list below is bonding. Bonding is more than a behavior. It is a mammalian program, the program that permits parenting and living in groups. When dopamine drops, you are likely to find your partner less rewarding - your bond unravels.

2.
In addition to oxytocin's powerful effects on the body, it strongly affects your mind and behavior. It is nature's antidepressant and anti-anxiety hormone. It creates feelings of calm and a sense of connection, so it actually shapes how you view the world. The whole universe looks like a better place when you feel tranquil and loving. Oxytocin also reduces cravings, which makes it the key to healing addictions of all kinds. For example, rats addicted to heroin used less of the drug when experimenters raised oxytocin levels in their brains.

Have you heard the saying, "the more you give, the more you get?" Well, it applies to oxytocin, too. The more you nurture and connect with others, the more responsive your body and brain become to it. This makes it an unusual neurotransmitter. Compare it with substances like alcohol or caffeine. The more you use them, the greater the quantity you require to obtain the same effect. Oxytocin is the opposite. The more you give and nurture, the more strongly you respond.

You can't take a pill to obtain these benefits because oxytocin would swiftly breakdown in your stomach. Yet it is within your power to release oxytocin within your brain and body - short of having a child or an orgasm (see below). Consciously stick to behaviors that promote its production in areas of the body and brain that yield beneficial effects. couple in bedMeditate, nurture others, reach out to connect with people, and make love in a way that keeps your heart open. And avoid relationship distress.1

Because of oxytocin's roles in bonding and reducing cravings, we believe it is the key to authentic monogamy and, of course, peace between the sheets. That is, if you want to stay in love, you need to sustain the production of oxytocin. This happens effortlessly… until some point after conventional sex enters the equation.

3.
Here's why. Falling in love calls forth a soup of neurochemicals, including oxytocin's bonding effects. However, as we've explained in other articles, conventional sex tends to over-stimulate the pleasure/reward center deep within the brain. Specifically, dopamine (ideal levels of which are also necessary for attraction between mates) drops after orgasm. Therefore bonds can erode. Low dopamine can also create psychological distress.

Over time, this roller coaster of highs and lows leads to subconscious defensiveness and emotional distance between partners. Once uneasiness enters your intimate relationship, the bond between the two of you tends to weaken. That is, you produce less oxytocin. So you can see how biology's agenda unravels your relationships over time despite oxytocin's bonding properties.

The situation is confusing, even to scientists, because levels of oxytocin (at least in the bloodstream) rise sharply in most of us at the moment of orgasm. However, research suggests that this five-minute surge of oxytocin may have little to do with emotional bonding, and more to do with inducing the contractions associated with orgasm (to move the sperm along). Oxytocin, remember, also produces birth contractions. Even if there is a corresponding surge of oxytocin in the brain at the moment of orgasm, it is obvious that people can have sex without bonding. Some get up and leave; others roll over and snore.

The best plan? Consciously encourage oxytocin production with caring behavior. In this way you protect and strengthen the bonding connections in your brain and tap the health benefits discussed above.

Sadly, the normal relationship pattern is for couples to get together, think they will love each other forever, and then end up fighting and splitting up, or simmering in resentment and stagnation. This roller coaster of passion-followed-by-separation is behind the decline in oxytocin. The result? The honeymoon ends.

www.reuniting.info/wisdom/bonding_magic
süti beállítások módosítása